Kaasfonduen
De letterlijke betekenis van kaasfondue is ‘gesmolten kaas’, want fondue betekent smelten. Het gerecht komt oorspronkelijk uit de Zwitserse Alpen, waar voornamelijk de Gruyère en de Emmentaler worden gebruikt voor het maken van een kaasfondue.
Kaasfondue is al erg oud en het eerste recept stamt uit 1768. Er gaan twee verschillende verhalen de ronde over het ontstaan van de kaasfondue. Het eerste verhaal verteld over hoe de kaasrestjes in de winter opgemaakt moesten worden. Alle restjes kaas die nog over waren en die niet allemaal meer even lekker waren, werden tijdens het smelten bij elkaar gegooid en verdund met melk, zodat er een soort kaassoep ontstond. Dit zouden ze gegeten hebben met wat er toen voorhanden was, zoals aardappelen.
Het andere verhaal zegt dat kaasfondue juist een luxeproduct was en dat het als delicatesse door de rijken werd gegeten.
Hoe het verhaal nou echt in elkaar steekt zullen we nooit met zekerheid kunnen zeggen
Kaasfonduepan
Veel fonduesets zijn geschikt voor meerdere soorten fondue. Maar wanneer je wilt gaan kaasfonduen, kun je het beste kiezen voor een fondueset van aardewerk. Deze zijn geschikt voor kaas een chocolade fondue.
Een traditionele kaasfondueset is van aardewerk gemaakt, dit reageert namelijk direct op het verlagen en verhogen van de temperatuur. Hierdoor krijgt de kaas geen kans om aan te koeken of aan te branden onderin de pan. Je zou ook een RVS fondueset kunnen kiezen, mits de fonduepan een stevige anti-aanbaklaag heeft.
Dan moet je nog gaan kijken naar het formaat van de fondueset. Het aantal mensen waar de fondueset voor geschikt is wordt meestal aangegeven in het aantal fonduevorkjes die je erbij krijgt. Je kunt er natuurlijk altijd meer fonduevorkjes bij kopen. Daarom is het belangrijk om vooral naar de inhoud van de pan te kijken. Een fonduepan met een inhoud van 1 liter kan bijvoorbeeld met 4 fonduevorkjes geleverd worden, maar met deze inhoud kun je ook met 6 personen fonduen.
Kaasfondue maken
Voor het fonduen met kaas, kun je simpelweg kant en klare pakjes kaasfondue kopen in de winkel. Deze hoef je alleen maar te verwarmen en je kunt gaan eten. Maar een echte lekker en goed kaasfondue maak je toch echt zelf.
De kaas
Wanneer je wilt gaan fonduen met kaas, dan is het niet zo dat je persé een bepaalde soort kaas moet gebruiken. Er zijn meer dan tien soorten ‘officiële’ fonduekazen, die je ook deels weer met elkaar kunt combineren. Elke kaas zal een andere structuur opleveren. Als je van kaasfondue met draden houdt, dan is bijvoorbeeld de emmentaler een uitstekende kaas. De beste kazen voor kaasfondue zijn goed gerijpte Zwitserse kazen, zoals Gruyère en Emmentaler. Daarnaast zijn ook veel soorten blauwschimmelkaas voor kaasfondue geschikt. Hierbij kun je denken aan Italiaanse kazen, zoals Fontina, Provolone en Mozzarella. Maar ook Britse kazen, zoals Cheshire en Lancashire.
Kaasfondue is bijna altijd een mix van meerdere kazen, waarbij alles draait om de perfecte balans tussen romigheid, stroperigheid, sterkte en binding. Zo kun je bij een Franse fondue met blauwe kaas Comté voor de romigheid gebruiken, Monlesi Petit Gruyere voor de smaak en Vacherin de Fribourgeois voor de smeuïgheid en stroperigheid.
Je kunt per persoon uitgaan van 175 tot 200 gram kaas.
Wijn
Naast de kaas is witte wijn ook erg belangrijk voor het leggen van een goede kaasfondue basis. Wanneer je een minder sterke wijnsmaak wilt hebben, kun je een deel wijn vervangen door druivensap. Je wordt overigens niet dronken van kaasfondue, want alcohol verdampt bij een bepaalde temperatuur (78 graden celsius). Maar ook hierbij is het belangrijk dat de wijn in een goede balans is met de kaas. Te veel wijn zorgt ervoor dat de kaasfondue te dun en soeperig wordt.
Je kunt per persoon uitgaan van 100 tot 125 ml wijn.
De bereiding
Wanneer je kaasfondue gaat maken begin je met het raspen van de kazen. Wanneer je knoflook in het gerecht wilt verwerken, dan wrijf je de fonduepan hiermee in. Vervolgens schenk je de wijn in de pan en laat je deze verwarmen. Wanneer de wijn warm is voeg je de gesmolten kaas in porties toe en laat deze smelten. Wanneer nodig, kun je de fondue aandikken met maizena. Breng het geheel al roerend aan de kook.
Het serveren
Kaasfondue serveer je in een pan die warm wordt gehouden op een vlammetje of warmhoudplaat. Zo blijft de kaas gesmolten en kun je lekker lang genieten van de kaasfondue. Brood wordt het meeste gebruikt op kaasfondue mee te eten, dit kan gewone stokbrood zijn, maar roggebrood, Marokkaans/Turks brood en soepstengels zijn ook erg lekker bij kaasfondue. Maar je kunt het serveren met alles dat je maar wilt, zoals aardappelen, blokjes ham, knakworstjes, groenten en fruit.
Kaasfondue groenten
Als je een kaasfondue iets gezonder wil maken, dan kun je ervoor kiezen om groenten in de kaas te dippen. Zo kun je de calorie inname beperken, maar groenten zijn ook gewoon ontzettend lekker om te eten met een kaasfondue. Veel groentes kun je eerst even koken, maar er zijn ook genoeg groentes die je gewoon rauw kunt opeten. Wat voorbeelden van groenten die erg lekker zijn in de kaasfondue zijn:
- Komkommer
- Cherrytomaatjes
- Paprika
- Witlof
- Bleekselderij
- Radijsjes
- Wortel
- Ui
- Olijven
- Zilveruitjes
- Mini augurken
- Bloemkoolroosjes *
- Venkel *
- Broccoliroosjes *
- Spruitjes *
- Courgette *
- Champignons **
- Groene asperges ***
* Beetgaar gekookt
** Gebakken
*** Gegrild
Maar je kunt natuurlijk elke groente die je maar wilt gebruiken voor in een kaasfondue.
Kaasfondue tips
- Gebruik een zo grof mogelijke rasp voor het raspen van de kaas. Of snij de kaas is hele kleine stukjes met een mes. Dit is sowieso aan te raden met (hele) zachte kazen, omdat raspen hier vaak niet goed op werken.
- Druppel wat citroensap in de fonduepan als je merkt dat de kaas tijdens het fonduen gaat klonteren.
- Roer de kaas regelmatig door tijdens het fonduen, om te voorkomen dat de kaas gaat klonteren of dat er ook grote bal in het midden ontstaat.
- Lijkt de fondue te dik te worden? Voeg dan heel langzaam wat verwarmde wij toe en roer dit goed door het mengsel.
- Voeg eens stukje ui, knoflook, bieslook of mosterd toe aan de kaas, om een andere smaak te krijgen.
- Vergeet niet om na het fonduen de korst op de bodem op te eten. Deze smaakt heerlijk en is de perfecte afsluiter voor een kaasfondue.
Kaasfondue zonder alcohol
Wanneer er kinderen mee gaan eten met de kaasfondue of als jij of je gasten geen alcohol nuttigen, dan kun je ook kiezen voor een kaasfondue zonder alcohol.
De alcohol kun je vervangen met bijvoorbeeld druivensap, appelsap, (volle) melk of bouillon.
Kaasfondue zwanger
Als je zwanger bent kun je prima gaan kaasfonduen, op de voorwaarde dat je wel voor een alcoholvrij versie kiest. Grotendeel van de alcohol zal wel verdampen bij de verhitting van de kaasfondue, maar er kan altijd nog een deel alcohol overblijven. Je kunt gemakkelijk een kaasfondue maken met de alcohol vervangers die we eerder al hebben genoemd. Als je een kaasfondue wilt maken met een kant en klaar pakje, dan kan het wat lastiger zijn. Maar ook hierbij zijn er alcoholvrije varianten.
Tijdens je zwangerschap zijn er bepaalde kazen die je beter niet kunt eten, omdat de schadelijke bacterie Listeria erin voor kan komen. Besmetting met deze bacterie is zeldzaam, maar kan onder andere leiden tot vroeggeboorte of een miskraam.
De harde kazen die voor een kaasfondue worden gebruikt, hebben een te hoge zuurgraad voor de bacterie om in te kunnen overleven. Daarnaast worden de kazen die in Nederland worden gemaakt, meestal verhit tot meer dan 70 graden. Dit dood de eventuele aanwezige bacteriën, hierdoor kun je ze veilig eten tijdens je zwangerschap.
Kaasfondue recept
Als je een heerlijke kaasfondue wilt maken, kun je gebruik maken van het onderstaande recept voor vier personen.
Ingrediënten
300 gr Emmentaler of Appenzeller
400 gr Gruyère
300 ml droge witte wijn
1 scheutje citroensap
1 teentje knoflook
3 eetlepels kirsch
1 eetlepel maizena
Versgemalen peper naar smaak.
Bereiding
1. Begin met het raspen van de kazen.
2. Wrijf de fonduepan in met een teentje knoflook.
3. Schenk de wijn en de citroen in de fonduepan en verwarm het.
4. Roer de geraspte kaas door de wijn heen totdat alles is gesmolten.
5. Voeg de kirsch toe aan de maizena in een apart kopje, totdat het een papje is. Meng het daarna door de kaasfondue heen. En laat het tijdens het roeren binden.
6. Breng de fondue al roerend aan de kook en breng het op smaak met peper.
7. Serveer de kaasfondue direct met bijvoorbeeld stukje brood en groenten.
Wat is de beste kaasfonduepan van 2024?
De beste kaasfonduepan van 2024 vind je hieronder! Ben je op zoek naar de beste kaasfonduepan van hoge kwaliteit? Dan kun je het beste kiezen voor een van de producten uit de onderstaande top 5 lijst.
1. Princess Fondue Pure Black – Beste Kaasfondue van 2024
Dit is de beste kaasfonduepan van dit moment. Met de Princess Fondue Pure kun je met wel 8 personen genieten van een avondje kaasfondueen. Het luxe fonduestel heeft een bamboe behuizing, waardoor hij prachtig op een moderne tafel staat. Bamboe is een duurzaam en slijtvast materiaal en is niet alleen maar mooi om te zien, maar zorgt er ook voor dat het fonduestel makkelijk te verplaatsen is doordat de behuizing koel blijft. Daarnaast vervormd bamboe nauwelijks waardoor de fonduepan stevig op tafel staat.
Bij de fondueset ontvang je 8 fonduevorkjes die zijn afgewerkt met bamboe en zijn voorzien van handige kleuraanduiding. De fondueset heeft een afneembare thermostaat met een handige aanduiding voor kaas-, chocolade-, olie- en bouillonfondue. Zo kun je de fondue direct op de juiste temperatuur zetten voor jouw favoriete soort fondue. Na gebruik kun je de fonduepan samen met de fonduering in de vaatwasser reinigen. De bamboe basis kan afgenomen worden met een vochtige doek.
9.6Beoordeling*
- Goede prijs/kwaliteit verhouding
- Mooi design
- Eenvoudig in gebruik
- Thermostaat
Te koop bij:
2. Nedis Fondueset – Beste Budget Kaasfondue van 2024
De Nedis fondueset is ideaal voor een gezellig avondje samen eten. Deze veelzijdige set heeft een regelbare thermostaat en een verwijderbare vorkring, waarmee je kunt kiezen voor bijvoorbeeld kaasfondue, chocoladefondue of Chinese hotpot. Bovendien kun je de pot gebruiken om soepen en stoofpotjes warm te houden. De anti-aanbak fonduepan met een capaciteit van 2,3 liter is makkelijk schoon te maken en komt met 6 vorkjes.
9.2Beoordeling*
- Goed voor verschillende typen fondue
- Vaatwasserbestendig
- Temperatuur is niet op de graad nauwkeurig in te stellen
Te koop bij:
3. Boska Fondueset Kaas fondue – Stijlvolle Kaasfondue
De BOSKA Fondueset Bianco maakt elke kaasfondue tot een speciale gelegenheid. Deze vuurvaste pan kan tot 1 liter gesmolten kaas bevatten. Bereid stokbrood, groenten en vlees voor een smakelijke fondue-ervaring.
Geniet van een gezellige fondue-avond met geliefden met deze prachtige set. Laat de kaas smelten in de stijlvolle witte fonduepan op het gasfornuis en plaats hem daarna op het stevige onderstel van roestvrij staal en eikenhout. De brander houdt je kaas heerlijk warm. De set bevat vier fonduevorken voor het dippen van je favoriete ingrediënten.
In de stemming voor iets zoets? Transformeer het in een chocoladefondue en dip fruit, cake en marshmallows. De Fondueset Bianco komt met een garantie van 10 jaar, zodat je jarenlang kunt genieten van perfecte fonduemomenten.
9.2Beoordeling*
- Vuurvaste pan
- Biedt genoeg ruimte voor 1 liter gesmolten kaas
Te koop bij:
4. Boska Fondueset Nero – Goede Prijs-Kwaliteit Kaasfondue
Met de Boska Fondueset Nero heb je de ideale basis voor een heerlijke avond kaasfonduen. Met de fonduepan kun je 1 liter kaasfondue maken. De set bestaat uit een zeer stijlvolle fonduepan met roestvrijstalen onderstel, een brander en zes fonduevorken. De fondueset zal zeker opvallen, dankzij het donker houten design. De fondueset wordt geleverd in een mooie geschenkdoos, waardoor hij zeer geschikt is om cadeau te doen.
Wanneer je visite is gearriveerd zet je het fornuis aan en laat de pan langzaam warm worden. Voeg dan dan kaas toe en laat het smelten. Ondertussen kun je wat groenten en brood snijden en de tafel dekken. Wanneer de kaas is gesmolten, zet je de pan op het onderstel. De brander zal de gesmolten kaas warm houden en jullie kunnen genieten.
8.6Beoordeling*
- Handig in gebruik
- Goede prijs/kwaliteit verhouding
- Mooi design
Te koop bij:
5. Tefal Elektrische Fonduepan – Goede Koop Kaasfondue
Met de Tefal Inox & Design EF2658 kun je met maar liefst 8 personen genieten van een heerlijke kaasfonduemaaltijd. Het is een prachtig en kwalitatief fonduestel, waarmee je allerlei soorten fondue maaltijden kunt bereiden. Je kunt hem niet alleen voor kaasfondue gebruiken, maar ook voor fondue met chocolade of olie. En dat is nog super eenvoudig ook. Stel de thermostaat gewoon in op de juiste temperatuur en fonduen maar.
De fondueset is voorzien van een isolerende buitenwand. Hierdoor is hij veilig in gebruik, omdat de hitte aan de binnenkant blijft. De pan is voorzien van een antiaanbaklaag, waardoor hij makkelijk schoon te maken is. Daarnaast is de pan eenvoudig uit te nemen met één klik. Niet alleen de pan, maar ook de buitenwand mag in de vaatwasser worden gereinigd.
8.4Beoordeling*
- Goede prijs/kwaliteitverhouding
- Eenvoudig in gebruik
- Isolerende buitenwand
- Thermostaat
- Mooi design
Te koop bij:
Veelgestelde vragen
Kaasfondue is al eeuwenlang een geliefd gerecht, waardoor het een klassieke favoriet is voor talloze generaties. Met zijn rijke en romige smaken is het geen wonder waarom kaasfondue voor velen een favoriet blijft. Maar met zoveel verschillende soorten kaas, zuivel en dippers zijn er vaak veel vragen over de beste manier om van dit heerlijke gerecht te genieten. Hier zijn enkele van de meest gestelde vragen over kaasfondue.
Heb je voor kaasfondue veel elektriciteit nodig?
Nee, een kaasfondue gebruikt niet veel elektriciteit. Je hebt alleen een klein elektrisch verwarmingselement nodig om de fondue op een constante temperatuur te houden. Bovendien kan de fonduepan op een fornuis worden gezet, zodat er helemaal geen elektriciteit nodig is.
Wat is de houdbaarheid van kaas voor in de kaasfondue?
De houdbaarheid van kaasfondue is afhankelijk van de gebruikte kaassoort. Zachte kazen zoals Gruyère en Emmentaler zijn gemiddeld maximaal een week houdbaar in de koelkast, terwijl harder verouderde kazen zoals Cheddar en Gouda maximaal twee weken houdbaar zijn. Om de houdbaarheid te verlengen, kan je de kaas in de vriezer steken
Hoe bewaar ik kaasfondue?
Om kaasfondue te bewaren kun je hem het beste in een luchtdicht bakje in de koelkast bewaren. Zorg ervoor dat je de kaasfondue afgedekt met een deksel of plastic folie om hem vers te houden. Daarnaast is het belangrijk om de kaasfondue binnen drie tot vier dagen na bereiding te consumeren.
Hoe werkt een kaasfondue?
Een kaasfondue is een gerecht bestaande uit gesmolten kaas en andere ingrediënten, meestal geserveerd met brood of groenten om in te dippen. Om een kaasfondue te maken wordt een combinatie van versnipperde kazen en andere ingrediënten zoals wijn, knoflook en kruiden in een pan op laag vuur gesmolten. De ingrediënten worden door elkaar geroerd tot een dik en romig mengsel, dat vervolgens wordt geserveerd in een fonduepan met een warmtebron om het warm te houden. Gasten kunnen stukjes brood of groenten in het gesmolten kaas mengsel dopen.
Wat zijn de opties voor het serveren met kaasfondue?
Er zijn veel heerlijke gerechten die bij kaasfondue geserveerd kunnen worden, waaronder broodblokjes, gekookte aardappelen, gekookt vlees, gekookte groenten, plakjes fruit en zelfs kleine gebakjes. Daarnaast kun je bij de fondue allerlei dips en sauzen serveren om het meer smaak te geven. Populaire begeleiders van kaasfondue zijn augurken, olijven, kappertjes en ingelegde uien.
Hoe kan ik kaasfondue het beste opnieuw verwarmen?
De beste manier om kaasfondue opnieuw op te warmen is in een dubbele ketel of in een slow cooker. Als je een dubbele ketel gebruikt, doe dan een paar eetlepels water op de bodem van de ketel en zet de fondue op middelhoog vuur. Roer vaak en zorg dat het niet te heet wordt. Als je een slowcooker gebruikt, zet die dan op laag vuur en roer af en toe. Het duurt ongeveer 10-15 minuten om door te warmen.
Hoe lang duurt de bereiding van kaasfondue?
De bereidingstijd voor kaasfondue zal variëren, afhankelijk van de soort kaas en andere gebruikte ingrediënten. Over het algemeen duurt het smelten en bereiden van de kaasfondue ongeveer 30 minuten. Als de kaas gesmolten is en alle ingrediënten zijn gecombineerd, is de fondue klaar om geserveerd te worden.
Op welke dingen kan ik het best letten bij het gebruik van een kaasfondue?
Bij het gebruik van kaasfondue is het belangrijk te letten op de ingrediënten, de temperatuur en de veiligheid. Zorg ervoor dat je de juiste kaas gebruikt voor de fondue en dat die goed gesmolten en verhit is. Het is belangrijk om de temperatuur in de gaten te houden en het niet te heet te laten worden, anders kan het te dik en klonterig worden. Zorg er bovendien voor dat je een schoon keukengerei gebruikt bij het hanteren van de fondue en let op mogelijke door voedsel overgedragen ziekten. Zorg er tenslotte voor dat de fondue uit de buurt blijft van open vuur of warmtebronnen.
Wat is een kaasfondue?
Een kaasfondue is een Zwitsers gerecht van gesmolten kaas geserveerd in een gemeenschappelijke pan boven een draagbaar fornuis, waarin de eters stukjes brood, groenten of ander voedsel kunnen dopen. Kaasfondue wordt traditioneel gemaakt met een mengsel van gesmolten kaas en kruiden, en een vloeistof zoals witte wijn of kirsch. Het gerecht gaat meestal gepaard met brood, groenten en andere dipsels.
Hoeveel mensen kunnen samen kaasfondue eten?
Het aantal mensen dat samen een kaasfondue kan eten hangt af van de grootte van de fonduepan en de hoeveelheid kaas. Over het algemeen kun je met een fonduepan 4 tot 6 personen bedienen. Als je echter een grote pot gebruikt of meer kaas toevoegt, kun je tot 8 personen bedienen.
Waar te koop
Voor een gezellig avondje kaasfonduen kun je bij onderstaande winkels terecht voor kaasfondue.
Kaasfondue Lidl
De Lidl heeft een ruim assortiment aan voedingsmiddelen. En tijdens de feestdagen weten ze ook precies waar je naar op zoek bent. Zo kun je ook bij de Lidl terecht voor pakjes kant en klare kaasfondue voor een onvergetelijke avond. Maar ze hebben ook verschillende kazen in hun assortiment waarmee je zelf een kaasfondue kunt maken. En om het helemaal compleet te maken, kun je ook een elektrische fondueset kopen bij de Lidl. Zo kun je bij de Lidl alles halen dat je nodig hebt voor een leuke avond kaasfonduen.
Kaasfondue AH
De AH weet precies wat je wilt tijdens de feestdagen en geeft je ook nog eens ontzettend veel keuzes hierin. Zo kun je bij de AH terecht voor meerdere soorten kant en klare kaasfondues. Maar hun assortiment kazen is ook erg breed waardoor je zelf een heerlijke kaasfondue kunt samenstellen.
Kaasfondue Aldi
De Aldi heeft een ruim assortiment voedingsmiddelen en speelt ook in op de feestdagen. Daarom kun je bij de Aldi terecht voor een lekkere kant en klare Zwitserse kaasfondue. Maar ze hebben ook verschillende soorten kaas te koop waarmee je je eigen kaasfondue kunt maken. En om het compleet te maken, kun je bij de Aldi ook terecht voor een fondueset voor acht personen waarmee je kunt genieten van een lekkere kaasfondue.
Kaasfondue Blokker
De Blokker verkoopt geen kaas of kaasfondues, maar je kunt er wel terecht voor een ruim assortiment aan fonduesets. Vele fonduesets zijn voor meerdere soorten fondue geschikt. Er is een groot diversiteit aan fonduesets van verschillende merken, materialen, kleuren en design. En daarnaast zijn verschillende fonduesets ook geschikt voor verschillende grote gezelschappen. Zo is er altijd wel een fondueset de geschikt is voor jou.