Het gebruiken van een taartvorm
Er zijn een hele hoop redenen om een taart te gaan maken. Je kan het gaan doen voor een verjaardag, jubileum of ander feestje. Maar ook gewoon omdat het leuk is en je zin hebt in taart, dat ene recept eens wilt uitproberen of je eigen recept wilt perfectioneren.
Om een taart te kunnen maken moet je een taartvorm hebben. Er zijn een hoop verschillende taartvormen verkrijgbaar. Het is vaak persoonlijk welke soort beter is. Dus als je nog nieuw bent in het bakken van taarten, dan is het aan te raden eens wat verschillende soorten uit te proberen.
Wanneer je een taartvorm gebruikt is het fijn dat deze is voorzien van een anti-aanbaklaag. Zo hoef je je taartvorm niet (zoveel) in te vetten, wat je grondstoffen en tijd bespaard. Let bij een anti-aanbaklaag wel heel goed op dat deze niet beschadigd raakt, want dan kunnen er schadelijke stoffen in je baksels komen.
Taartvorm 24 cm
Wanneer je een taartrecept opzoekt dan zijn deze in de meeste gevallen voor een taartvorm met een diameter van 24 cm. Voor hoeveel mensen een taart geschikt is met deze diameter is afhankelijk van de taart die je maakt en natuurlijk ook wel hoe zo’n groot stuk mensen willen. Een luchtige taart wordt meestal geserveerd in grotere stukken dan een taart die zwaar op de maag valt. Zo zal je snel een groter stuk slagroomtaart krijgen dan een chocolade taart met verschillende soorten chocolade. Bij een luchtig gebak wordt er meestal uitgegaan van 14 tot 16 stukjes gebak
Voor meer bakgemak is het aan te raden om te kiezen voor een taartvorm met een diameter van 24 cm met anti-aanbaklaag. Op die manier hoef je de vorm minder in te vetten. Hierdoor ben je minder tijd kwijt aan het invetten, maar ook minder product om de vorm in te vetten.
Taartvorm 20 cm
Is een taartvorm van 24 cm je wat te groot? Bak je meestal iets voor 2 tot 3 mensen? Dan is een taartvorm van 20 cm ideaal voor jou. Heb je toch een recept gevonden die voor een taart van 24 cm is bedoeld? Dan vermenigvuldig je de ingrediënten in het recept met 0,69. De baktijd zal doorgaans hetzelfde zijn.
Bij een taartvorm met een diameter van 20 cm wordt er meestal vanuit gegaan dat je hier 10 tot 12 stukjes luchtige taart uit kan halen. Bij een
Kleine taartvorm
De meeste taartvormen hebben een diameter van 20 tot 28 cm. Alles daaronder is al snel aan de kleine kant, maar een echt kleine taartvorm heeft een diameter van minder dan 15 cm. Kleine taartvormen zijn ideaal om veel verschillende kleine taartjes voor je visite te maken. Zo hebben de mensen veel keuze en kunnen zelfs van meerdere taartjes ene stukje proeven. Ze zijn ook ideaal om je kinderen te leren bakken en creatief in de keuken aan de slag te laten gaan. Zo kunnen ze leren bakken, zonder dat dit veel ingrediënten kost en zo eet het hele gezin ook niet dagelijks grote stukken taart.
Taartvorm met losse bodem
Een taart netjes uit de vorm krijgen is een grote uitdaging. Je moet de randjes eerst los halen met een mes en vervolgens is het te hopen dat hij er is één geheel uitkomt wanneer je de vorm omdraait. Maar gelukkig zijn er taartvormen die het je zeer eenvoudig maken om de taart of cake goed uit de vorm te krijgen. Dit zijn taartvormen met losse bodem.
In de meeste gevallen is een taartvorm met losse bodem een springvorm. Een springvorm is een bakblik waarbij je de rand door middel van een veersysteem kunt verwijderen. Met een hendel klap je hem los, wordt de rand opengeschoven en komt de bodem los van de rand. Door de hendel weer de andere kant op te klappen zet je het geheel weer vast. Een springvorm zit stevig vast, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat hij gaat lekken. Ook als je de springvorm van onderen vastpakt blijft hij goed vastzitten en heb je niet het risico dat de taartvorm uit elkaar valt.
Er zijn ook taartvormen met losse bodem die uit twee delen bestaan en die los in elkaar worden gelegd. De buitenste rand bestaat ook uit een smalle rand van de bodem. De bodemplaat bedekt de hele bodem en komt te liggen op de smalle bodemrand van de rand. Omdat het geheel niet stevig in elkaar wordt gehouden moet je oppassen met zeer vloeibare mixen er in doen. Deze kunnen er tussendoor lekken als het tegenzit. Bij het in de oven plaatsen en er uit halen van deze taartvormen moet je goed oppassen dat je hem niet van onderen vasthoud. Zo bestaat de kans dat je de rand en bodem los van elkaar drukt en je de rand op je arm krijgt. En wanneer de taart nog niet is gebakken, dan komt je cake mix op de grond terecht. Deze taartvorm wordt veel gebruikt bij het maken van quiche.
Siliconen taartvorm
De meeste taartvormen zijn gemaakt van metaal of aardewerk. Maar er zijn ook siliconen taartvormen verkrijgbaar. Het voordeel van deze taartvormen is dat ze zeer licht van gewicht zijn, opgevouwen kunnen worden en eenvoudig schoon te maken zijn. Maar het grootste voordeel is nog wel het gemak waarmee je de taart uit de vorm kunt krijgen. Je plopt je baksels zo uit de vorm zonder problemen. Een siliconen taartvorm hoeft in de meeste gevallen niet ingevet te worden dankzij de anti-aanbak eigenschappen van siliconen.
Er kleven helaas ook wat nadelen aan siliconen taartvormen. Zo kunnen ze het beste niet gebruikt worden boven de 200 graden celcius. Bij sommige baksels zal een siliconen taartvorm niet genoeg steun geven, waardoor de baksels snel inzakken of er ontstaan scheuren. Een siliconen taartvorm moet dan ook met twee handen in de oven getild worden. De betere siliconen taartvormen geven meer steun, waardoor de problemen beter worden opgevangen.
Andere nadelen zijn dat siliconen hitte niet zo goed geleid als metaal. Je baksels kleuren hierdoor minder mooi en minder egaal bruin.
Hoge taartvorm
De meeste taartvormen hebben een hoogte tot 10 cm. Maar als je een echt speciale taart wilt maken en niet meerdere lagen cake achter elkaar wilt bakken is een hoge taartvorm een goede uitkomst. Een hoge taartvorm kan tot wel 20 cm hoog zijn. Uit een zo’n hoog stuk cake kun je makkelijk meerdere lagen snijden om een prachtige en luxe taart mee te maken.
Taartvorm hart
Taarten kun je in allerlei vormen en maten maken. Met een ronde vorm kun je de cake nog eens nabewerken en er andere vormen van maken. Echter moet je dan vaak delen van de cake weggooien en dat is erg zonde. Voor een aantal basisvormen zijn er kant en klare taartvormen verkrijgbaar, zodat het maken van een ster, vierkant of hartjes taart stukken makkelijker wordt.
Een hartjes taart is romantisch en lief. Een taartvorm in de vorm van een hart is perfect om te gebruiken voor valentijnsdag, vaderdag, moederdag en het jubileum van jou en je geliefde. Verras de ander met een heerlijke zelfgemaakte taart in zijn of haar lievelingssmaak.
Hart taartvormen zijn verkrijgbaar als siliconen en metalen variant. Er zijn zelfs springvorm hart taartvormen. Een taart maken in de vorm van een hart was nog nooit zo makkelijk.
Wat is de beste taartvorm van 2024?
De beste taartvorm van 2024 vind je hieronder! Ben je op zoek naar de beste taartvorm van hoge kwaliteit? Dan kun je het beste kiezen voor een van de producten uit de onderstaande top 5 lijst.
1. Broba Springvorm – Beste Taartvorm van 2024
Dit is de beste taartvorm van dit moment. Laat je bakpassie los met de Broba Springvormen Set. Deze set, ideaal voor zowel beginnende als ervaren bakkers, biedt vier verschillende maten springvormen (12 cm, 18 cm, 24 cm en 28 cm), waardoor ze geschikt zijn voor elk bakavontuur, van kleine traktaties tot grootse taarten. Dankzij de bijgeleverde 500g bakparels en een losse bodem per vorm, wordt bakken een fluitje van een cent. De vormen zijn gemaakt van kwalitatief carbonstaal met een antiaanbaklaag, wat zorgt voor perfecte resultaten. Hoewel ze een antiaanbaklaag hebben, is handwas aanbevolen. Of je nu indruk wil maken met een monchoutaart of jezelf wil verwennen met chocoladetaart, Broba ondersteunt je bakambities. Ontdek met Broba nieuwe bakhoogten en breng vreugde met elke gebakken hap!
9.4Beoordeling*
- Antiaanbak
- Bakparels inbegrepen
- Losse Bodem
Te koop bij:
2. Point-Virgule Bakvorm – Goede Prijs-Kwaliteit Taartvorm
Deze kleine taartvormpjes met een diameter van 10 cm van Point-Virgule zijn perfect voor het maken van fruittaartjes of quiche. De taartvormpjes zijn gemaakt van duurzaam carbon staal en volledig PFOA-, BPA en Ftalaten-vrij. Ze zijn voorzien van een losse bodem waardoor je je taartjes zeer eenvoudig uit de vormpjes kunt halen. Om de taartjes er uit te halen duw je de bodemplaat vanaf onderen uit de vorm. Pas op dat je de bodem er niet per ongeluk uit drukt bij het in en uit de oven halen.
De taartvormpjes zijn zeer eenvoudig te reinigen, want ze kunnen gewoon de vaatwasser in. Het is ook mogelijk om ze in de diepvries te plaatsen.
9.4Beoordeling*
- 4 delig
- Losse bodem
- Hittebestendig tot 260 graden celcius
- Vaatwasserbestendig
Te koop bij:
3. Ronde geribbelde bakvorm – Beste Budget Taartvorm van 2024
Omschrijving volgt spoedig
Te koop bij:
4. Berilio Springvorm – Goede Koop Taartvorm
Deze taartvorm van Berilio is multifunctioneel, want je kunt er je zelfgemaakte cakes en taarten ook in bewaren, dankzij de afsluitbare deksel. De springvorm heeft een losse bodem, waardoor je cakes makkelijk te verwijderen zijn uit de taartvorm. Dit wordt zelfs nog makkelijker gemaakt dankzij de anti-aanbaklaag in de taartvorm. Dankzij deze laag al je cake niet aan de vorm blijven plakken.
De taartvorm is gemaakt van hoogwaardig staal. De bodem is iets groter dan de ring, waardoor hij geheel lekvrij is. De springvorm kan in de oven gebruikt worden op maximaal 240 graden celcius. Hij kan niet in de magnetron worden gebruikt.
8.4Beoordeling*
- Afsluitbare deksel
- Lekvrij
- Losse bodem
- Anti-aanbaklaag
- Hoge kwaliteit
- Hittebestendig tot 240 graden celcius
- Niet vaatwasserbestendig
- Hoge aanschafprijs
Te koop bij:
5. Bakiez Ronde Springvorm – Stijlvolle Taartvorm
Voor verschillende recepten heb je verschillende formaten springvormen nodig. En als je een leuke gelaagde taart wilt maken heb je uiteraard ook verschillende maten nodig. Met deze zesdelige set heb je direct de belangrijkste maten springvormen in huis. De maten zijn namelijk 28, 26, 24, 22, 20 en 18 cm. Wanneer je de taartvormen niet in gebruik hebt berg je ze eenvoudig op door ze in elkaar te plaatsen. Je hoeft dus niet veel ruimte over te hebben om de taartvormen op te bergen.
De taartvormen zijn voorzien van een losse bodem en anti-aanbaklaag, waardoor je de taart makkelijk uit de vorm kunt halen na het bakken. De buitenste ring van de taartvorm plaats je met een veersysteem op de bodemplaat. Wanneer de taart klaar is, klik je het veersysteem zo weer los en haal je de ring van de taart af. Hierdoor wordt het ook wel een springvorm genoemd.
De taartvormen zijn hittebestendig tot 250 graden celcius.
7.2Beoordeling*
- 6 Delig
- Verschillende maten
- Voordelig
- Anti-aanbaklaag
- Losse bodems
- Hittebestendig tot 250 graden celcius
- 6 Delig
- Verschillende maten
- Voordelig
- Anti-aanbaklaag
- Losse bodems
- Hittebestendig tot 250 graden celcius
Te koop bij:
Topmerken
De ene taartvorm is de ander niet. Sommige trekken snel krom, gaan roesten of gaan gewoon stuk. Dat is natuurlijk ontzettend zonde van je geld en slecht voor het milieu. Je wilt dat je taartvorm jarenlang mee kan gaan. De beste taartvormen vind je dan ook bij de onderstaande topmerken.
Le Creuset taartvorm
Le Creuset is ontstaan in 1925. Het basisproduct van de geëmailleerde gietijzeren cocotte werd gedefinieerd. Deze wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt. De eerste kleur van het email van Le Creuset was oranje rood, dit was geïnspireerd op de vurige kleur van gesmolten gietijzer in de gietvormen. Dit is dan ook de kenmerkende kleur gebleven. Bij Le Creuset vind je ook taartvormen. Er zijn verschillende formaten, vormen en kleuren om uit te kiezen.
Emile Henry taartvorm
Emile Henry bestaat al sinds 1850. Het merk is een begrip in de Franse keuken. Ze lever aardewerk voor de professionele- en gepassioneerde thuiskok. De producten van Emile Henry worden vervaardigd van High Resistance keramiek en kunnen gebruikt worden in de oven tot 270 graden celcius. Schalen kunnen zelfs direct vanuit de vriezer in de oven geplaatst worden. Ook voor een taartvorm ben je er aan het juiste adres.
Pyrex taartvorm
Pyrex bestaat sinds 1915. Pyrex heeft een breed assortiment aan producten voor bakken, bereiden en bewaren. De producten zijn gebruiksvriendelijk en van hoge kwaliteit. Het glas van Pyrex is een echt begrip. Het is gehard borosilicaatglas van zeer hoge kwaliteit, hierdoor is het zeer schokbestendig.
Bij Pyrex hebben ze een ruim assortiment aan taartvormen. Ze zijn er van zowel glas als metaal.
Waar te koop?
Een taartvorm koop je makkelijk en snel online. Hier kun je aan de reviews zien wat anderen van het product vinden en of het het kopen waard is of niet. Maar als je vandaag nog een taartvorm nodig hebt, dan kun je ook altijd nog even langs een van de onderstaande winkels gaan.